Blog

November 15, 2021

Термометри и хигрометри

Не е тайна, че термометрите и хигрометрите са много важни измервателни уреди. С тяхна помощ можете да разберете температурата и влажността в стаята. Показатели като влажност и температура на въздуха са силно взаимосвързани. Те определят нивото на климатичен комфорт. Ето защо е много важно да разполагате с подходящи измервателни уреди.

Видове и характеристики на термометри и хигрометри
Термометрите и хигрометрите помагат да се определи температурата или влажността на въздуха. Често за тези цели се използват термохигрометри, наричани са още метеорологични станции. Те могат да бъдат както указателни, така и електронни. Цифровите устройства са най-удобните и практични. Могат да се използват за измерване на вътрешна и външна температура и влажност.

Термометрите от своя страна се класифицират по предназначение:

Прозорец. Предназначени за измерване на температурата извън помещението и с градуировка от -50 до +50 градуса. Най-често използваните термометри са електронни, биметални и алкохолни термометри. Обикновено те са прикрепени към дограмата.Фасадните са аналогични на дозорните, само че са монтирани извън сградите и показанията им се виждат само от улицата.

Стая. Те ви позволяват да измервате температурата само вътре в стаята. За това се прилага градуиране с диапазон от 0 – 50 градуса. Има голямо разнообразие от модели, благодарение на които могат да се използват както в детската стая, така и за избор на подходящия дизайн на устройството за всяка стая. Термометърът на Галилей също принадлежи към този тип. Това устройство представлява колба пълна с течност, в която има цветни поплавъци с показания на температурата.

За сауната. Те ви позволяват да измервате температурата в сауни и бани. За това термометрите имат специално градуиране от 0 до 140 градуса. Такива устройства са в състояние да издържат на високи температури и са устойчиви на влага.

Воден, често използван за измерване на температурата на водата преди къпане на малки деца. Такива устройства имат скала от 10 до 50 градуса, а също така на тях винаги присъства маркировка от 37 градуса. Тази температура се счита за най-удобната за плуване. За безопасността на децата термометрите са поставени в пластмасова кутия.

Историческа справка за термометрите и хигрометрите
Първите термометри се появиха много отдавна и Галилео Галилей се смята за създател на това устройство. Познатата ни днес форма на термометъра е разработена от Фаренхайт, на името на която е кръстена температурната скала. По-късно се появява 100-градусовата скала по Целзий, разработена въз основа на точката на кипене на водата и топенето на леда. Повечето държави днес използват скалите на Целзий и Фаренхайт.

Създаването на хигрометри се приписва на Гийом Амонтон, който през 1677 г. създава устройство, което послужи като прототип на съвременен уред за измерване на влажността на въздуха.

Производители – лидери на пазара
Търсенето на термометри и хигрометри се обяснява с големия брой фирми, участващи в тяхното разработване и производство. Трябва да се отбележи, че Atomic, Konus, La Crosse, Moller и TFA имат значителен пазарен дял, а техните продукти са много популярни. Измервателните инструменти от тези производители се отличават със своята точност, надеждност и практичност. Магазин shop.microsyst.net предлага голям избор от термометри и хигрометри за всеки вкус.

блог ,
About asen86