Blog

October 10, 2021

Какво трябва да съобразим при покупката на дивани?

Магазините за мебели предлагат изобилие от дивани с различна големина, форма и свойства.Разнообразието може да затрудни дори хората, които имат ясна визия какво точно търсят, а грешките при обзавеждането могат да влошат не само облика на помещението, но и неговата функционалност.

За да ви помогнем да избегнете груби грешки при покупката на диван, тук ще ви посочим факторите, с които трябва да се съобразите, а те са:

Вид и предназначение на помещението

Когато купувате диван е особено важно да изберете модел, съответстващ на вида и предназначението на помещението, в което ще бъде поставен. Има дивани, които са идеални за офис, но са крайно неудачни за обзавеждане на дневната или хола. Кухненските модели са абсолютно несъвместими с интериора в офиса и малко от тях могат да се впишат в обзавеждането на дневната.

Ако диванът ще бъде използван в офиса е добре дизайнът му да бъде максимално изчистен. Заложете на семплата и дори строга форма и на тъмните или неутрални дамаски. За дневната или хола можете да изберете по-кокетни решения с меки възглавнички и заоблени форми, както и тапицерии в ярки цветове и пъстри десени. Кухненският диван е най-добре да бъде ъглов модел, тъй като това често е най-малкото помещение в дома.
Стил на обзавеждането

Ако избирате комплект дивани за хола или всекидневната е важно мебелите да се вписват идеално в обстановката. Това означава, че формата и цветът им трябва да бъдат съобразени със стила на останалите мебели – секции, тв-шкафове, холна маса и т.н. Крайно неудачно е да избирате мека мебел от тъмно лакирано дърво, ако интериорът в помещението е в по-небрежен модерен стил.

Тъмната дамаска може да служи като акцент, в случай че останалата част от обзавеждането е твърде светла, но в никакъв случай не избирайте модели, при които конструкцията е от тъмно дърво – орех или венге, а секцията и масичката са от светла дървесина. Диваните, подходящи за работни кабинети имат по-строга, масивна конструкция, а тапицерията по възможност да бъде кожа, като е допустимо да се използват и еко-варианти.

Площ и геометрия на помещението

Истинско безумие е да изберете огромен ъглов диван за малко по площ помещение или стая с два изхода, например, когато е налична тераса. Ъглите са много модерни и могат да бъдат супер функционални, но ако са неправилно подбрани, те ще направят пребиваването в стаята невъзможно. Представете си колко усилия ще ви бъдат нужни за да стигнете до другия край на помещението, в случай че се налага всеки път да заобикаляте дивана.

Брой на седящите места

Най-често срещаната комбинация при меката мебел е двойка дивани плюс фотьойл и табуретка, като вариациите могат да бъдат различни, например два фотьойла или две-три табуретки. Тук отново е фактор площта на стаята, но на дневен ред излиза и броят на обитателите на жилището. Конфигурацията трябва да бъде направена така, че семейството да може да се събере заедно, за да гледа телевизия, като на всеки един е максимално удобно.
Възможност за преспиване

Когато купуваме дивани обикновено забравяме, че може да се наложи да настаним гост или член на семейството на меката мебел. Макар и малко по-скъпи от статичните модели, диваните, превръщащи се в легло са изключително функционални. Те са най-практичното решение, защото ненатрапчиво увеличават местата за спане в дадено жилище. Изключително удобни са моделите с клик-клак механизъм, които можем да преобразуваме в легло без абсолютно никакви усилия.

блог , ,
About asen86